Blog #11: oud en nieuw Riyadh

Oud en nieuw in Riyadh, nee niet de jaarwisseling, maar wel de stad. Afgelopen vrijdag niet wezen fietsen, want afgelopen week was nu niet de beste week qua gestel. Een beetje grieperig een complete dag knock-out geweest en liggen slapen, de vrijdag dus goed bijgetankt. In de ochtend 40 baantjes gezwommen en daarna relaxed lunch gemaakt, beetje ouwehoeren met de hangjongeren op de compound (lees de Strukon mannen die aan het grasveld wonen) en in de loop van de middag op site seeing.

Wadi Hanifa en Old Diriyab stonden op het programma, een wadi is een droge rivierbedding die meestal behoorlijk groen is en misbruikt wordt voor BBQ-en, picknicks en zo’n beetje het enige vertier vormt wat men hier kent. Het leuke aan deze Wadi is dat deze erg dicht bij de stad licht en dat op de rand van de Wadi naast een koninklijk paleis ook het oude Riyadh uit ca. 1400 staat. Deze oude gebouwen worden op dit moment gerenoveerd volgens de Saudische normen. Dit betekend in veel gevallen, sloop het maar en we herbouwen het wel in orginele stijl, alleen net iets moderner. Een bewakingscamera links en rechts, een glazenpui van een meter of 20 tussen twee oude muren en een betonnenviaduct over de weg omdat je anders de wadi in en weer uit moet lopen. Ach het heeft zo zijn charmes.

Wadi Hanifa

Wadi Hanifa

Een stuk noordelijker in de Wadi ligt een dam, met een meer, al is plas water een betere omschrijving want ondanks dat het nog steeds winter is hier, staat er bijna geen water in. Tenminste niet als je net in Finland en Nederland bent geweest en dat als referentiekader hebt. Ook hier is het een drukte van belang, mannen en vrouwen gescheiden aan het kletsen, waterpijp roken, BBQ-en (de lekkerste spiezen die ik hier gezien heb) en een beetje relaxen in de schaduw van de bomen. Als Hollanders worden we veel op de foto gezet door de aanwezige vrouwen, tja schijnbaar zijn we toch een bezienswaardigheid. Het maken van een foto gaat gepaard met veel gegiegel en gelach, maar van contact is verder totaal geen sprake. Wel vreemd hoor, je wordt aan alle kanten bekeken door zwarte gewaden.

Lake by the dam

Lake by the dam

Na de dam, krijgen we toch wel trek en dorst, even naar de Faisaliah Tower, koffie, mooie auto’s en de kans om toch even snel boven te kijken bij zonsondergang. Wat een contrast de drukke stad en de moderne gebouwen, met de rustige wadi van een 20 minuten eerder. Een paar prachtige plaatjes geschoten en daarna weer prima gegeten bij onze vaste Sushi tent. Een super toffe chauffeur uit India die honderuit verteld over zijn vrouw in India en zijn vriendinnen hier….. en vooral over zijn gevoel tegenover de Arabische mannen die hem het leven zuur maken op de weg, maar dat hij hier toch al 15 jaar werkt. Aan zijn rijstijl valt duidelijk op te maken dat hij weinig rekening houdt met onze Arabische gastheren, als het even kan drukt hij zijn Toyota Camry voor de peperdure auto’s en ligt hij zelf in een deuk. Ach ieder zo zijn eigen vermaak.

Groet voor nu, volgende week is het koers!

Basfietst

Plaatjes:

Een gedachte over “Blog #11: oud en nieuw Riyadh

 1. Hoi Bas,
  Leuk om over je belenissen te lezen, een compleet andere wereld en voor ons (mij in elk geval) niet voor te stellen als jij het niet zo beeldend zou beschrijven.
  Ik vind het ook niet te begrijpen dat men daar zo nonchalant met z’n gebouwen omgaat, maar eerlijk gezegd hebben we in Nederland ook een periode gehad dat oud, hoe mooi ook, moest plaatsmaken voor nieuw en dat was vaak nog veel rigoureuzer!

  Volgende week weer op de fiets? Wij hier ook hoor, na een paar wat onstuimiger dagen is het vandaag echt heerlijk fietsweer, weinig wind, een lekker zonnetje en de temperaturr is ook behoorlijk.
  Maar ja, de tv lonkt ook nog met vandaag de kans op weer een paar Olympische medailles, dus er moet gekozen worden! En dat is het hele leven…..

  Groetjes,
  Ine

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s